 ISSN 1392-0200
|
2001 m. Nr. 1
 Herefordų įtaka Lietuvos žalųjų galvijų mėsos produkcijai ir kokybei
Vigilijus Jukna
Straipsnyje pateikti duomenys apie
herefordų įtaką Lietuvos žalųjų galvijų mėsos produkcijai ir kokybei.
Nustatyta, kad Lietuvos žalųjų ir herefordų mišrūnų (buliukų ir telyčių) masė
18 mėn. amžiaus buvo 5,8-5,9% didesnė negu grynaveislių (P < 0,5). Mišrūnai
buvo raumeningesni ir turėjo labiau išreikštas mėsiniams galvijams būdingas
formas. Jų skerdenų išeiga buvo 1,4-2,6%, o skerdenos valgomų dalių išeiga
1,8-2,3% didesnė negu grynaveislių.
Mišrūnų ir grynaveislių mėsos
cheminės sudėties ryškesnių skirtumų nenustatyta. Mišrūnų mėsa buvo švelnesnė.
Joje daugiau nepakeičiamos aminorūgšties triptofano ir didesnis baltymų
pilnavertiškumo rodiklis.
Raktažodžiai: buliukas, telyčia, grynaveislis, mišrūnas, kūno masė, eksterjeras, skerdena, mėsa, mėsos kokybė
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |