Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2001 m. Nr. 4

Vikių miltai melžiamų karvių kombinuotuosiuose pašaruose
Saulius Bliznikas, Vytautas Tarvydas, Virginijus Uchockis

Tirta galimybė pakeisti melžiamų karvių kombinuotuosiuose pašaruose sojos rupinius Lietuvos ūkiuose išaugintų vikių grūdų miltų ir rapsų išspaudų mišiniu. Bandymams buvo pagaminti 2 receptų kombinuotieji pašarai. Kontroliniame kombinuotajame pašare sojos rupiniai sudarė pagal svorį 13,2%.

Tiriamajame kombinuotajame pašare sojos rupiniai ekvivalentiškai pagal proteinus buvo pakeisti vikių miltų ir rapsų išspaudų mišiniu (santykiu 1 : 1,32), pridedant jo 22%.

Kombinuotajame pašare sojos rupinius pakeitus vikių miltų ir rapsų išspaudų mišiniu, karvių didžiojo prieskrandžio turinyje 5,61 mg% (P < 0,025) sumažėjo amoniako azoto kiekis bei 0,18 mmol/100 ml padidėjo lakiųjų riebalų rūgščių (LRR) koncentracija. Pakito procentinis LRR kiekis: acto rūgšties moliarinė dalis, palyginti su kontroline grupe, tiriamuoju laikotarpiu sumažėjo 1,48% (P < 0,025) bei 2,68% padaugėjo sviesto rūgšties (P < 0,01).

Šeriant kombinuotąjį pašarą su vikių miltais ir rapsų išspaudomis visos raciono maisto medžiagos, išskyrus ląstelieną, buvo virškinamos šiek tiek geriau. Azotinių medžiagų pasisavinimas ir panaudojimas pieno gamybai iš esmės nepakito, o su pašarais gautas mineralines medžiagas geriau pasisavino karvės, šertos kombinuotuoju pašaru su sojos rupiniais. Minėtų rodiklių skirtumai tarp grupių buvo statistiškai nepatikimi.

Natūralaus riebumo pieno iš karvių, šertų kombinuotuoju pašaru su vikių miltais ir rapsų išspaudomis, tiriamuoju laikotarpiu buvo primelžta 0,7% mažiau, bet jis buvo 0,11% riebesnis. Todėl koreguoto pieno (4% riebumo) iš tiriamosios grupės karvių buvo primelžta 3,0% daugiau.

Tyrimai rodo, kad vidutinio produktyvumo karvėms šerti skirtame kombinuotajame pašare sojos rupinius kaip baltymingą komponentą galima pakeisti vikių miltų ir rapsų išspaudų mišiniu.


Raktažodžiai: vikių miltai, rapsų išspaudos, melžiamos karvės, pieno primilžis

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4