ISSN 1392-0200
|
2001 m. Nr. 4
Nukleorūgščių tyrimai pieno produktuose
Sigita Urbienė, Rita Žitkevičiūtė
Nukleorūgštys - tai
ribonukleazė, dezoksiribonukleazė ir oroto rūgštis arba vitaminas B13. Šios rūgštys, kurios
apsaugo produktus nuo gedimo, prailgina jų tinkamumo vartoti laiką,
priklauso biologiškai aktyvių pieno sudėtiniųdalių grupei.Tirtas nukleorūgščių kiekis piene
ir pieno produktuose, užraugtuose su įvairiais raugais. Taip pat buvo
tirtas nukleorūgščių kiekis produktų rauginimo metu. Nustatyta, kad tyrimo
metu nukleorūgščių kiekis piene kito nuo 38,42 iki 41,18 mg/100 ml žaliame
ir pasterizuotame piene. Rauginimo metu nukleorūgščių kiekis padidėjo
apie 2 kartus. Iki šiol Lietuvoje nebuvo atliekami platesni nukleorūgščių
tyrimai.
Raktažodžiai: nukleorūgštys, pieno rūgšties bakterijos, sausos išrūgos, išrūgų baltymų koncentratas, gautas ultrafiltracijos būdu
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |