Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2001 m. Nr. 4

Nukleorūgščių tyrimai pieno produktuose
Sigita Urbienė, Rita Žitkevičiūtė

Nukleorūgštys - tai ribonukleazė, dezoksiribonukleazė ir oroto rūgštis arba vitaminas B13. Šios rūgštys, kurios apsaugo produktus nuo gedimo, prailgina jų tinkamumo vartoti laiką, priklauso biologiškai aktyvių pieno sudėtiniųdalių grupei.Tirtas nukleorūgščių kiekis piene ir pieno produktuose, užraugtuose su įvairiais raugais. Taip pat buvo tirtas nukleorūgščių kiekis produktų rauginimo metu. Nustatyta, kad tyrimo metu nukleorūgščių kiekis piene kito nuo 38,42 iki 41,18 mg/100 ml žaliame ir pasterizuotame piene. Rauginimo metu nukleorūgščių kiekis padidėjo apie 2 kartus. Iki šiol Lietuvoje nebuvo atliekami platesni nukleorūgščių tyrimai.


Raktažodžiai: nukleorūgštys, pieno rūgšties bakterijos, sausos išrūgos, išrūgų baltymų koncentratas, gautas ultrafiltracijos būdu

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4