 ISSN 1392-0200
|
2002 m. Nr. 1
 Nitratų bei nitritų tyrimai fermentiniuose sūriuose ir mėsos produktuose
Sigita Urbienė, Julija Margelytė, Galina Garmienė, Jolanta Stankevičiūtė
Ištirta nitratų ir nitritų kiekiai
įvairiose Lietuvos įmonėse pagamintuose fermentiniuose sūriuose bei mėsos
gaminiuose (virtose dešrose, dešrelėse ir rūkytose dešrose). Nitratai bei
nitritai buvo tiriami panaudojant Lietuvoje įteisintas metodikas. Nustatyta,
kad nitratų ir nitritų kiekiai fermentiniuose sūriuose yra gerokai mažesni už
leistiną kiekį, nurodytą higienos normoje HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto
priedai“. Nitratų kiekiai fermentiniuose sūriuose priklauso nuo jų
gamybos laiko per metus (vasarą mažesni nei žiemą).
Nitritų kiekiai rūkytose dešrose
yra mažesni, palyginti su nitritų kiekiais, nustatytais virtose dešrelėse ir dešrose.
Nors vidutiniai nitritų kiekiai pieniškose dešrelėse, pagamintose įvairiose
įmonėse, yra mažesni už DLK (didžiausia leistina koncentracija), tačiau kai
kurių dešrelių gamybose jie labai artimi DLK. Nustatyta, kad nitritų
kiekis mėsos produktuose laikymo metu mažėja.
Raktažodžiai: nitritai, nitratai, fermentinis sūris, mėsos produktas
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |