Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2002 m. Nr. 1

Nitratų bei nitritų tyrimai fermentiniuose sūriuose ir mėsos produktuose
Sigita Urbienė, Julija Margelytė, Galina Garmienė, Jolanta Stankevičiūtė

Ištirta nitratų ir nitritų kiekiai įvairiose Lietuvos įmonėse pagamintuose fermentiniuose sūriuose bei mėsos gaminiuose (virtose dešrose, dešrelėse ir rūkytose dešrose). Nitratai bei nitritai buvo tiriami panaudojant Lietuvoje įteisintas metodikas. Nustatyta, kad nitratų ir nitritų kiekiai fermentiniuose sūriuose yra gerokai mažesni už leistiną kiekį, nurodytą higienos normoje HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“. Nitratų kiekiai fermentiniuose sūriuose priklauso nuo jų gamybos laiko per metus (vasarą mažesni nei žiemą).

Nitritų kiekiai rūkytose dešrose yra mažesni, palyginti su nitritų kiekiais, nustatytais virtose dešrelėse ir dešrose. Nors vidutiniai nitritų kiekiai pieniškose dešrelėse, pagamintose įvairiose įmonėse, yra mažesni už DLK (didžiausia leistina koncentracija), tačiau kai kurių dešrelių gamybose jie labai artimi DLK. Nustatyta, kad nitritų kiekis mėsos produktuose laikymo metu mažėja.

Raktažodžiai: nitritai, nitratai, fermentinis sūris, mėsos produktas

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4