Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2002 m. Nr. 2

Joduoto vandens poveikis paukščių produkcijos kokybei
Diana Gudavičiūtė, Rasa Bobinienė, Ramunė Sabalionytė.

Ištirta joduoto vandens paukščiams (viščiukams broileriams ir vištoms dedeklėms) girdyti (kai jis efektyviausiai pasisavinamas) naudojimo vietoj lesa lų jodo galimybė.

Jodo kiekį 6 savaičių viščiukų broilerių raumenyse ir kepenyse labiausiai padidina 30 µg/dm3 jodo viščiukų geriamajame vandenyje. Viščiukų broilerių raumenyse bendras jodo kiekis, palyginus su kontroline grupe, buvo vidutiniškai 4–5 kartus didesnis. 20, 22 ir 24 savaičių vištų dedeklių, gavusių su vandeniu 15 µg/dm3 jodo, kiaušinių trynyje bendras jodo kiekis buvo 2–4 kartus didesnis negu kontrolinės grupės vištų. Skirtingi (7,5–30 µg/dm3) jodo kiekiai paukščių geriamajame vandenyje neturėjo esminės įtakos viščiukų augimui ir dedeklių masei. Lesalų sąnaudos kilogramui prieaugio gauti nepriklausė nuo skirtingų jodo dozių (7,5–30 µg/dm3) viščiukų geriamajame vandenyje. Geriausias viščiukų broilerių išsaugojimas (96%) buvo, kai jodo koncentracija vandenyje didžiausia – 30 µg/dm3. Pasirėmus atliktais paukščių kraujo biocheminiais tyrimais (lipidų, trigliceridų kiekis kraujo serume), kokybiniais rodikliais ir paukščių zootechniniais tyrimais, nustatyta, kad joduotą vandenį (7,5–30 µg/dm3) galima naudoti paukščiams girdyti vietoj lesalų jodo.


Raktažodžiai: jodas, joduotas vanduo, viščiukai broileriai, vištos dedeklės, mityba, produkcijos kokybė

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4