 ISSN 1392-0200
|
2002 m. Nr. 3
 Augimo reguliatorių – stilitų įtaka cukrinių runkelių augimui ir šakniavaisių produktyvumui
Elena Jakienė, Virginijus Venskutonis.
Tyrimai atlikti 1999–2001 m.
Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) Genetikos ir biotechnologijos
laboratorijoje. Lauko bandymai daryti LŽŪU Bandymų stotyje. Tirti Kauno
technologijos universiteto Organinės chemijos katedroje susintetinti augimo
reguliatoriai – stilitai, jų fiziologinis aktyvumas, įtaka cukrinių runkelių
daigų augimui ir vystymuisi, šakniavaisių derliui ir jo kokybei.
Stilitų fiziologinis aktyvumas, jų
įtaka sėklų daigumui ir daigų augimui nustatyta laboratorinio skriningo metodu
daiginant miežių grūdus 0,009% koncentracijos tiriamų augimo
reguliatorių tirpaluose. Atliekant vegetacinius bandymus cukrinių runkelių sėklos
dvi valandas pamirkytos 0,009% koncentracijos stilitų tirpaluose
ir pasėtos žemėje vegetaciniuose induose.
Nustatytas augimo reguliatorių –
stilitų poveikis cukrinių runkelių daigų formavimuisi. Atliekant lauko
bandymus, cukrinių runkelių daigai apipurkšti tiriamų augimo reguliatorių
0,05% koncentracijos tirpalais. Nustatytas stilitų poveikis cukrinių runkelių
daigų augimui, ilgesniam lapų asimiliacinio aktyvumo išsaugojimui,
chlorofilų koncentracijai runkelių lapuose, šakniavaisių derlingumui ir
cukringumui.
Intensyvesnis cukrinių runkelių
augimas ir vystymasis, didesnė chlorofilų koncentracija ir ilgesnis lapų
asimiliacinio paviršiaus išsaugojimas skatino greitesnį šakniavaisių masės
didėjimą, intensyvesnį asimiliacijos produktų kaupimą šakniavaisyje. Gautas
didesnis šakniavaisių derlingumas ir cukringumas.
Nustatyta, kad apipurškus cukrinių
runkelių daigus 0,05% koncentracijos augimo reguliatorių – stilitų tirpalais,
padidėja: chlorofilų koncentra cija lapuose – vidutiniškai
40–50%, cukrinių runkelių derlingumas – vidutiniškai 9–12 t/ha, arba 17–20%,
cukringumas – 1,25–1,40%, kristalinio cukraus kiekis – 2,20–2,60 t/ha,
arba 28–32%, palyginus su kontroliniuvariantu.
Raktažodžiai: augimo reguliatoriai – stilitai, fiziologinis aktyvumas, chlorofilų koncentracija, cukriniai runkeliai, derlingumas, cukringumas
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |