 ISSN 1392-0200
|
2002 m. Nr. 3
 Rapsų (Brassica napus) sėklų ir išspaudų pašarinę vertę veikiančios medžiagos
Jolanta Šeškevičienė, Sabina Mikulionienė, Ilona Jonuškienė, Heinz Jeroch.
Tirti pašarinę vertę veikiančių
medžiagų kiekiai rapsų sėklose ir jų išspaudose. Analizuota 11 vasarinių veislių
ir 7 žieminių veislių rapsai, išauginti Lietuvos bandymų
stotyse. Vasariniuose rapsuose nustatytas didesnis baltymų kiekis nei žieminiuose
rapsuose, bet mažesnis ląstelienos NDF frakcijos bei riebalų
kiekis. Maisto medžiagų kiekiai tirtose rapsų išspaudose kito dėl skirtingo
aliejaus išspaudimo iš rapsų sėklų laipsnio. Rapsų aliejaus sudėtyje
daug nepakeičiamųjų riebalų rūgščių (linolio rūgšties – 21,5%; linoleno rūgšties
–10,6%). Fiziologiniu požiūriu omega-6 ir omega-3 riebalų
rūgščių santykis rapsuose optimalesnis nei sojos ir saulėgrąžų aliejuje. Rapsų
baltymuose, palyginti su soja, yra mažiau lizino (5,8%),
bet daugiau metionino (2,0%), metionino + cistino (4,7%) bei treonino (4,7%),
o, palyginti su saulėgrąžomis, daugiau lizino bei treonino
yra rapsuose. Gliukozinolatų (GZL) kiekis abiejų tipų rapsų atskiruose
bandiniuose labai įvairavo: vasarinių – 5–22 µmol/g (91% SM) ir
žieminių – 6–17 µmol/g (91% SM); o rapsų išspaudose skyrėsi 4,3–15,7 µmol/g
(91% SM). Šiuos duomenis reikia toliau tirti, nes dideli
GZL kiekio rapsų išspaudose svyravimai riboja jų naudojimą kiaulių ir paukščių
racionuose dėl galimo produktyvumo sumažėjimo. Dėl šios priežasties
būtina ir selekcijos būdu gerokai sumažinti GZL koncentraciją rapsų sėklose.
Raktažodžiai: rapsų sėklos, rapsų išspaudos, maisto medžiagos, gliukozinolatai
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |