 ISSN 1392-0200
|
2003 m. Nr. 1
 Cukrinių runkelių griežinių siloso efektyvumo penimiems buliukams tyrimas
Petras Bendikas, Virginijus Uchockis, Gintautas Šileika
Lietuvos gyvulininkystės instituto
Bandymų skyriuje 2001–2002 m. atliktas bandymas su 2 analogiškų grupių
Lietuvos juodmargių veislės buliukais. Kiekvienoje grupėje buvo po 12 gyvulių.
Kontrolinės grupės buliukai gavo po 1,0 kg šieno, kukurūzų siloso
– iki soties, kombinuotojo pašaro – po 2,5 kg.
Tiriamosios grupės gyvuliai
vietoje kukurūzų siloso iki soties gavo cukrinių runkelių griežinių siloso,
kombinuotojo pašaro, sumažinus 40%, – po 1,5 kg, 1,0 kg šieno. Nustatyta, kad
supresuotas cukrinių runkelių griežinių silosas buvo geros kokybės. Jame vyravo
pieno rūgštis (27,13 g/kg sausosios medžiagos (SM), sviesto rūgšties – 3,89
g/kg SM), siloso pH – 3,91. Siloso energinė vertė – 11,99 MJ/kg SM. Penimi
buliukai, gavę cukrinių runkelių griežinių siloso, per parą priaugo po 1144
g, arba 12,5% daugiau (P < 0,025) negu buliukai, šerti kukurūzų silosu.
Apykaitos energijos prieaugio vienetui gauti abiejų grupių buliukai suvartojo
vienodai. Skerdenų išeiga tarp skirtingai šertų buliukų grupių iš esmės
nesiskyrė, tačiau buliukai, šerti cukrinių runkelių griežinių silosu, vidaus riebalų
sukaupė 2,9 kg daugiau (P < 0,05). Pastarųjų buliukų skerdenos raumenų ir
riebalų išeiga buvo 1,3% didesnė (P > 0,1), kaulų išeiga – 1,3% mažesnė (P
> 0,1), 0,3 geresnis mėsingumo indeksas (P > 0,1). Buliukų, šertų
cukrinių runkelių griežinių silosu, buvo geresnė mėsos cheminė sudėtis, joje
daugiau nustatyta: 3,38% sausųjų medžiagų (P << 0,05), 0,61% baltymų (P
< 0,025) ir 2,72% riebalų (P > 0,1), palyginus su buliukais, gavusiais kukurūzų
siloso. Skirtingai šertų buliukų ilgiausiojo nugaros raumens cheminė sudėtis ir
kiti mėsos kokybės rodikliai iš esmės nesiskyrė. Davus penimiems buliukams
vietoje kukurūzų siloso cukrinių runkelių griežinių silosą, o kombinuotųjų
pašarų kiekį sumažinus 40,0%, sušerti pašarai kilogramui prieaugio gauti
kainavo 36,8% mažiau.
Raktažodžiai: penimi buliukai, silosas, kombinuotieji pašarai, augimas, pašarų kaina, skerdenų morfologinė sudėtis, mėsos kokybė
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |