 ISSN 1392-0200
|
2003 m. Nr. 2
 Natūralių inhibitorinių medžiagų poveikis bulvių ir jų produktų kokybei
Danutė Žabaliūnienė, Elvyra Jarienė, Rima Pranaitienė, Gerda Palionytė
1999-2001 m. Lietuvos žemės ūkio
universiteto Namų ūkio ir sodininkystės bei Šilumos ir biotechnologijų inžinerijos
katedrose atlikti tyrimai su bulvių gumbais apdorojant juos natūraliomis daigų
inhibitorinėmis medžiagomis. Tirtos labai ankstyvos "Gloria" ir ankstyvos "Goda" veislių bulvės. Jos apdorotos augalinės kilmės inhibitorinėmis medžiagomis
(0,1% nuo gumbų masės), esančiomis kmynų (Carum carvi L.) vaisiuose (sveikuose
ir maltuose), bei jų eteriniu aliejumi. Pagrindiniai eterinio aliejaus
komponentai limonenas ir kartonas sudarė atitinkamai 43,8 ir 56,2%. Po
apdorojimo 7 mėnesius bulvės laikytos 8-10°C (±0,5°) temperatūros bei 85-90%
santykinės oro drėgmės sąlygomis. Tirtas inhibitorinių medžiagų poveikis bulvių
gumbų sudygimui laikymo metu, gumbų išsilaikymo rodikliams ir jų produktų
kokybei. Natūralūs inhibitoriai turėjo
teigiamos įtakos gumbų sudygimo mažinimui. Nustatyta, kad dėl jų poveikio sausųjų
medžiagų netektis buvo 2,3 procentinio vieneto (proc. vnt.) mažesnė, 0,05-0,14
proc. vnt. mažiau susidarė redukuojančių cukrų bei natūralūs masės nuostoliai
buvo 0,5-1,9 proc. vnt. mažesni. Iš apdorotos žaliavos pagaminti riebaluose
gruzdinti bulvių produktai turėjo daugiau sausųjų medžiagų, mažiau absorbavo
riebalų, pasižymėjo geresniais jusliniais kokybės rodikliais.
Raktažodžiai: bulvės (Solanum tuberosum L.), daigų inhibitoriai (Carum carai L.), laikymo nuostoliai, žaliavos kokybė, gruzdės, traškučiai, kokybė
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |