Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2003 m. Nr. 2

Natūralių inhibitorinių medžiagų poveikis bulvių ir jų produktų kokybei
Danutė Žabaliūnienė, Elvyra Jarienė, Rima Pranaitienė, Gerda Palionytė

1999-2001 m. Lietuvos žemės ūkio universiteto Namų ūkio ir sodininkystės bei Šilumos ir biotechnologijų inžinerijos katedrose atlikti tyrimai su bulvių gumbais apdorojant juos natūraliomis daigų inhibitorinėmis medžiagomis. Tirtos labai ankstyvos "Gloria" ir ankstyvos "Goda" veislių bulvės. Jos apdorotos augalinės kilmės inhibitorinėmis medžiagomis (0,1% nuo gumbų masės), esančiomis kmynų (Carum carvi L.) vaisiuose (sveikuose ir maltuose), bei jų eteriniu aliejumi. Pagrindiniai eterinio aliejaus komponentai limonenas ir kartonas sudarė atitinkamai 43,8 ir 56,2%. Po apdorojimo 7 mėnesius bulvės laikytos 8-10°C (±0,5°) temperatūros bei 85-90% santykinės oro drėgmės sąlygomis. Tirtas inhibitorinių medžiagų poveikis bulvių gumbų sudygimui laikymo metu, gumbų išsilaikymo rodikliams ir jų produktų kokybei.
Natūralūs inhibitoriai turėjo teigiamos įtakos gumbų sudygimo mažinimui. Nustatyta, kad dėl jų poveikio sausųjų medžiagų netektis buvo 2,3 procentinio vieneto (proc. vnt.) mažesnė, 0,05-0,14 proc. vnt. mažiau susidarė redukuojančių cukrų bei natūralūs masės nuostoliai buvo 0,5-1,9 proc. vnt. mažesni. Iš apdorotos žaliavos pagaminti riebaluose gruzdinti bulvių produktai turėjo daugiau sausųjų medžiagų, mažiau absorbavo riebalų, pasižymėjo geresniais jusliniais kokybės rodikliais.


Raktažodžiai: bulvės (Solanum tuberosum L.), daigų inhibitoriai (Carum carai L.), laikymo nuostoliai, žaliavos kokybė, gruzdės, traškučiai, kokybė

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4