 ISSN 1392-0200
|
2003 m. Nr. 2
 Aubrakų veislės galvijų įtaka Lietuvos juodmargių mėsos produkcijai ir kokybei
Vigilijus Jukna
Straipsnyje paskelbti bandymų
duomenys apie aubrakų veislės bulių įtaką Lietuvos juodmargių mėsos produkcijai
ir kokybei. Nustatyta, kad kryžminant Lietuvos juodmarges karves bandoje,
kurioje gyvuliai vidutinio stambumo, 20 mėn. amžiaus mišrūnų buliukų masė buvo
17,7 kg, arba 4,2%, o mišrūnių telyčių 19,8 kg, arba 5,1%, didesnė negu
Lietuvos juodmargių. Bandoje, kurioje karvės stambios, aubrakų mišrūnų buliukų
masė buvo neženkliai mažesnė negu Lietuvos juodmargių. Mišrūnai 1 kg priesvorio
sunaudojo apykaitos energijos 5,4-5,2% mažiau negu atitinkamos lyties Lietuvos
juodmargiai. Mišrūnų buliukų skerdenos išeiga buvo 3,8%, o telyčių 3,3% didesnė
negu grynaveislių Lietuvos juodmargių. Mišrūnų skerdenų buvo geriau išvystyti užpakalinės
kūno dalies raumenys. Grynaveislių ir mišrūnų mėsos kokybės didesnių skirtumų
nenustatyta, tačiau mėsos kulinarinės savybės ir didesnė baltymų biologinė vertė
turi tendenciją gerėti.
Raktažodžiai: buliukas, telyčia, grynaveislis, mišrūnas, kūno masė, pašarų sąnaudos, skerdenos, mėsos kokybė
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |