Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2004 m. Nr. 3

Maisto produktų autentiškumo kriterijų ir jų esminių žymenų nustatymas
Daiva LESKAUSKAITĖ, Ina JASUTIENĖ, Irina KRIŪKOVA

Darbo tikslas buvo nustatyti kavos, pieno ir mėsos produktų autentiškumo kriterijus ir jų esminius žymenis. Nustatyta, kad geografinės kilmės ir sudėties klastojimas yra aktualūs visiems maisto produktams. Kavai ir jos produktams aktualus rūšies kriterijus, kai pigesnė kava maišoma su brangesne. Pieno produktai gali būti klastojami pridedant ne pieno baltymų, ne pieno riebalų arba vandens; kai neteisingai nurodomas pieno terminis apdorojimas, neleistinai trumpinamas sūrių brandinimo laikas; kai maišomas karvių ir kitų gyvūnų pienas. Mėsai ir mėsos produktams aktualūs autentiškumo kriterijai yra žaliavos kilmė, kai brangesnės gyvulio rūšies mėsa keičiama pigesne, ir gamybos būdas, kai šviežia mėsa keičiama sušaldyta, rankomis iškaulinta mėsa keičiama mechaniškai iškaulinta ar etiketėje nepažymimas konservavimas švitinimu.


Raktažodžiai: autentiškumo kriterijus, esminis žymuo, maisto produktai

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4