 ISSN 1392-0200
|
2004 m. Nr. 3
 Maisto produktų autentiškumo kriterijų ir jų esminių žymenų nustatymas
Daiva LESKAUSKAITĖ, Ina JASUTIENĖ, Irina KRIŪKOVA
Darbo tikslas buvo nustatyti
kavos, pieno ir mėsos produktų autentiškumo kriterijus ir jų esminius žymenis.
Nustatyta, kad geografinės kilmės ir sudėties klastojimas yra aktualūs visiems
maisto produktams. Kavai ir jos produktams aktualus rūšies kriterijus, kai
pigesnė kava maišoma su brangesne. Pieno produktai gali būti klastojami
pridedant ne pieno baltymų, ne pieno riebalų arba vandens; kai neteisingai
nurodomas pieno terminis apdorojimas, neleistinai trumpinamas sūrių brandinimo
laikas; kai maišomas karvių ir kitų gyvūnų pienas. Mėsai ir mėsos produktams
aktualūs autentiškumo kriterijai yra žaliavos kilmė, kai brangesnės gyvulio rūšies
mėsa keičiama pigesne, ir gamybos būdas, kai šviežia mėsa keičiama sušaldyta,
rankomis iškaulinta mėsa keičiama mechaniškai iškaulinta ar etiketėje nepažymimas
konservavimas švitinimu.
Raktažodžiai: autentiškumo kriterijus, esminis žymuo, maisto produktai
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |