Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2006 m. Nr. 2

Lizocimo įtaka technologinėms pieno savybėms
Sigita Urbienė, Vytautas Avižienis, Jelena Šapošnikova

Straipsnyje ištirta lizocimo įtaka technologinėms pieno savybėms. Gauta, kad lizocimas trukdo vystytis pašalinei mikroflorai bei teigiamai veikia susidariusios pieno fermentinės struktūros kokybę. Nustatyta, kad lizocimo priedas prailgina baktericidinės fazės trukmę. Fermentinės struktūros susidarymo tyrimai leido padaryti išvadą, kad bandiniuose su lizocimo priedais pieno fermentinė struktūra susidarė 12–15% greičiau negu be lizocimo. Be to, dėl didesnio lizocimo kiekio intensyviau išsiskiria išrūgos. Optinio tankio tyrimai parodė, kad gautos išrūgos iš bandinių su lizocimo priedu yra skaidresnės. Taip pat buvo ištirtas pieno rūgšties bakterijų vystymasis rauginimo metu. Gauta, kad lizocimas pieno rūgšties bakterijų vystymuisi turi labai nežymią įtaką. Jis 1–1,5 val. prailgina kazeino komplekso dispersiškumo didėjimo laiką, šiek tiek sumažina rūgštinės struktūros klampą ir rūgštingumą. Gauti rezultatai įrodo, kad dėl lizocimo priedo įtakos pieno rūgštinė struktūra susiformuoja iš smulkesnių baltyminių dalelių.
Tačiau, sprendžiant pagal gautus tyrimo rezultatus, lizocimas labai nežymiai veikia tiek rauginimo procesą, tiek susidariusios struktūros kokybę.

Raktažodžiai: lizocimas, baktericidinė fazė, fermentinė struktūra, optinis tankis, kazeino dalelės, pieno rūgšties bakterijos, rūgštinė struktūra, rūgštingumas

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4