Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2006 m. Nr. 4

Pieno laikymo sąlygų įtaka rūgštinio gelio struktūros savybėms
Sigita Urbienė, Aurelija Dubauskaitė

Apibūdinama pieno laikymo sąlygų įtaka rūgštinio gelio struktūros savybėms. Nedidelėse pieno fermose dažnai pienas yra laikomas +10°C temperatūroje, šaltuoju metų laiku nereti ir pieno užšalimo atvejai. Nustatyta tokių pieno laikymo sąlygų neigiama įtaka rūgštinės struktūros formavimuisi ir jos savybėms. Ištyrus pieno rauginimo procesą nustatyta, kad tokiomis sąlygomis laikytame piene lėčiau kyla rūgštingumas bei sumažėja rūgštinio gelio struktūros formavimosi intensyvumas. Nustatyta, kad šviežio pieno rūgštinio gelio struktūra pasižymi geresnėmis savybėmis. Ji yra klampesnė, geriau imobilizuoja išrūgas, išsiskyrusiose išrūgose mažiau baltyminių dalelių.

Raktažodžiai: pieno laikymas, rūgštinio gelio struktūra, savybės, kazeino dalelės, dispersiškumas, sinerezė

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4