 ISSN 1392-0200
|
2006 m. Nr. 4
 Pieno laikymo sąlygų įtaka rūgštinio gelio struktūros
savybėms
Sigita Urbienė,
Aurelija Dubauskaitė
Apibūdinama pieno laikymo sąlygų įtaka rūgštinio gelio struktūros savybėms. Nedidelėse pieno fermose dažnai pienas yra laikomas +10°C temperatūroje, šaltuoju metų laiku nereti ir pieno užšalimo atvejai. Nustatyta tokių pieno laikymo sąlygų neigiama įtaka rūgštinės struktūros formavimuisi ir jos savybėms. Ištyrus pieno rauginimo procesą nustatyta, kad tokiomis sąlygomis laikytame piene lėčiau kyla rūgštingumas bei sumažėja rūgštinio gelio struktūros formavimosi intensyvumas. Nustatyta, kad šviežio pieno rūgštinio gelio struktūra pasižymi geresnėmis savybėmis. Ji yra klampesnė, geriau imobilizuoja išrūgas, išsiskyrusiose išrūgose mažiau baltyminių dalelių.
Raktažodžiai: pieno laikymas, rūgštinio gelio struktūra, savybės, kazeino dalelės, dispersiškumas, sinerezė
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |