Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2006 m. Nr. 4

Funkcinio maisto ingredientų – prebiotikų įtaka paukščių organizmo fiziologinėms funkcijoms ir mėsos kokybei
Diana Gudavičiūtė, Ramunė Čepulienė, Rasa Bobinienė, Inga Kepalienė

Kuriant integruotą maisto ūkį, orientuotą į kokybiškų, saugių, įvairaus asortimento produktų gamybą, ir siekiant vartotojų palankumo, daugiausia dėmesio skiriama produkto kokybei. Ypač tai aktualu paukštininkystėje. Paukštienos produktai dažnai yra nepelnytai laikomi mažiausiai ekologiškais produktais. Šis mitas vartotojų sąmonėje susiformavo dėl intensyvios auginimo technologijos, kuri asocijuojasi su kažkuo „nenatūraliu“, priešingu tradicinei žemės ūkio produktų gamybai. Remiantis literatūra paukštieną galima priskirti funkcinio maisto grupei. Mūsų darbo tikslas buvo ištirti naujo prebiotinio preparato BIO-MOS poveikį viščiukų organizmo fiziologinėms funkcijoms ir mėsos kokybei.
Tyrimai atlikti 2005 m. Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje ir įmonėje „Petkus“. Tirta Ross keturių linijų derinio viščiukai broileriai. Bandyme sudarytos 2 grupės po 100 vienadienių viščiukų (50 gaidžiukų ir 50 vištaičių). Pirma grupė buvo kontrolinė, o kita – bandomoji. Kontrolinės grupės viščiukai broileriai buvo lesinami tokios pat sudėties ir maistingumo lesalais kaip ir kontrolinės, tik jų sudėtyje buvo įmaišyta prebiotinio preparato BIO-MOS. Šio prebiotiko dozė viščiukų amžiaus periodais buvo skirtinga: 0–7 d. (2 kg/t lesalų), 7–35 d. (1 kg/t lesalų) ir 35–39 d. (0,5 kg/t lesalų). Apibendrinus mūsų atliktų tyrimų rezultatus, galima teigti, kad prebiotinis preparatas BIO-MOS palankiai veikė virškinimą, skatino paukščių augimą ir pagerino mėsos kokybę. 39 dienų viščiukų broilerių skerdienos anatominės ir mėsos cheminės analizės duomenys parodė, kad BIO-MOS priedas lesaluose turėjo teigiamos įtakos paukščių mėsos kokybiniams rodikliams – gaidžiukų ir vištaičių mėsoje buvo daugiau sausų medžiagų, baltymų ir riebalų.
Tyrimus finansavo Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas.

Raktažodžiai: paukštiena, funkcinis maistas, prebiotikai, mėsos kokybė, augimas

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4