ISSN 1392-0200
|
2006 m. Nr. 4
Paukštienos ir kiaušinių praturtinimas jodu naudojant
stabilaus jodo preparatą „Jodis“
Inga Kepalienė,
Vytautas Sirvydis,
Manefa Miškinienė,
Vytautas Semaška,
Danius Vencius,
Rasa Bobinienė,
Ramunė Čepulienė,
Diana Gudavičiūtė
Paukščių lesalus būtina papildyti vitaminais, mineralinėmis ar kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Kombinuotuosiuose lesaluose, pagamintuose iš Lietuvoje užaugintų grūdinių augalų, yra nepakankamai jodo, mangano ir cinko. Paukščiams mikroelementų įdedama į premiksus. Geresnės kokybės paukštiena ir kiaušiniai – pirmo būtinumo produktai – būtų naudingi vartotojų sveikatai. Viščiukų broilerių ir vištų dedeklių tyrimai buvo atlikti 2003–2006 m. Vilniaus pedagoginio universiteto Biologinės įvairovės ir technologijų laboratorijoje, AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Vievio paukštynas“. Bandymo tikslas – ištirti jodo kaupimąsi viščiukų broilerių mėsoje ir vištų dedeklių kiaušiniuose, papildant lesalus stabiliuoju koncentruotu preparatu „Jodis“ vietoj įprasto kalio jodido. Dėl stabiliojo jodo preparato „Jodis“ poveikio (0,5 ir 5 mg J/ l H2O) nustatytas didesnis jodo kaupimasis viščiukų broilerių mėsoje: atitinkamai vidutiniškai 15,9%, 2 kartus, palyginti su kontroline grupe. Vištų dedeklių lesalus papildžius stabiliojo jodo preparatu „Jodis“ (1 mg J/1 kg lesalų) kiaušiniuose nustatyta daugiau jodo – 24,4%, palyginti su kontrolinės grupės vištų, gavusių įprastą jodo šaltinį – kalio jodido druską (1 mg J/1 kg lesalų), kiaušiniais. Vištų dedeklių, su lesalais gavusių preparato „Jodis“ (4 mg J/ 1 kg lesalų), kiaušiniuose jodo kiekis padidėjo 3 kartus, palyginti su kontrolinės grupės vištų kiaušiniais. Remiantis gautais tyrimų duomenimis galima teigti, kad stabilųjį jodo preparatą „Jodis“, ir skystos, ir sausos formos, būtų tikslinga naudoti viščiukų broilerių ir vištų dedeklių racionuose vietoj įprasto kombinuotuosiuose lesaluose naudojamo kalio jodido. Tyrimų rezultatai leidžia daryti išvadą, kad paukštiena ir kiaušiniai, praturtinti stabiliojo jodo preparatu „Jodis“, gali būti patiekti vartotojui kaip funkcionalus maistas.
Raktažodžiai: jodo trūkumas, viščiukai broileriai, vištos dedeklės, praturtinti maisto produktai, funkcionalus maistas
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |