 ISSN 1392-0200
|
2006 m. Nr. 4
 Broilerių racionų pagrindinių maisto medžiagų
pasisavinimas
Sigitas Janušonis,
Robertas Juodka,
Audronė Benediktavičiūtė-Kiškienė, Rasa Bobinienė
Tirtas kroso Hybro-G 0–6 savaičių broileriai. Broilerių racionuose sojų rupiniai buvo keičiami vietinės kilmės baltyminiais komponentais: pašarinėmis pupomis, lubinais, žirniais, rapsų išspaudomis. Lesinimo bandymo metu vartotų lesalų maisto medžiagų pasisavinimui ir virškinamumui ištirti buvo atliktas maisto medžiagų balansinis tyrimas. Bandymas vykdytas su 21 ir 35 dienų paukščiais. Bandymo metu viščiukai broileriai buvo suskirstyti į grupes po 5 paukščius kiekvienoje. Tiriant penkių savaičių broilerių lesalo su pupomis maisto medžiagų pasisavinimą nustatyta, kad visų grupių broileriai lesalo energijos pasisavino beveik vienodai (nuo 78,0 iki 79,9%). Mažiausiai energijos iš lesalo broileriai pasisavino, kai lesale buvo 20% lubinų (4 grupė) bei kai lesale buvo 5% žirnių ir 15% sojų rupinių (1 grupė). Iš lesalų su 8% ir 13% rapsų išspaudų (2 ir 3 grupės) energijos pasisavinta panašiai (nuo 74,8 iki 77,9%). Geriausias baltymų virškinamumas buvo lesalų su 20% pupų (4 grupė), 15% lubinų ir 5% sojų rupinių (3 grupė), taip pat 10% žirnių ir 10% sojų rupinių, 8% rapsų išspaudų ir 12% sojų rupinių (2 grupė). Daugiausiai riebalų iš lesalo broileriai pasisavino, kai lesale buvo 5% pupų, 15% sojos rupinių ir 20% lubinų (4 grupė), 10% žirnių ir 10% sojos rupinių (2 grupė), taip pat 13% rapsų išspaudų ir 7% sojų rupinių (3 grupė). Ląstelieną broileriai geriausiai pasisavino, kai lesale buvo 20% lubinų (3 grupė), taip pat 8% rapsų išspaudų ir 12% sojų rupinių (2 grupė).
Raktažodžiai: pupos, lubinai, žirniai, rapsų išspaudos, maisto medžiagų
pasisavinimas, baltymų virškinamumas
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |