Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2007 m. Nr. 3

Lesalų papildo „Jodis“ įtaka vištų kiaušinių morfologiniams ir kokybiniams rodikliams
Rasa Bobinienė, Diana Gudavičiūtė, Inga Kepalienė

Apie sveiką mitybą, vitaminų ir mikroelementų reikšmę žmogaus sveikatai šiandien kalbama ypač daug. Paklausūs yra ekologiški ir sveikatai naudingi maisto produktai, kurių sudėtyje aptinkama biologiškai aktyvių medžiagų.
Pasaulyje atliekami tyrimai bei kuriami nauji metodai, skirti pagerinti kiaušinių kokybinius rodiklius ir maistinę vertę. Lietuvoje vykdomi eksperimentai siekiant mikroelementu jodu pagerinti paukštienos produktų sudėtį.
Atlikus tyrimus nustatyta, kad dėl didesnio jodo kiekio vištų dedeklių lesaluose („Jodis“, 4 mg J/kg lesalų) sumažėjo kiaušinio svoris, trynio ir baltymo svoris, lukšto svoris ir storis, Haugh vienetai, palyginti su kontroline grupe (1 mg KJ/kg lesalų).
Bendrasis jodo kiekis (4 mg J/kg lesalų) dėl papildo „Jodis“ įtakos vištų dedeklių kiaušiniuose padidėjo 11,4 μg/100 g produkto, arba 196, 55%. Kiaušiniai su didesniu jodo kiekiu gali būti pateikti vartotojui kaip funkcionalus maistas.

Raktažodžiai: vištų kiaušiniai, jodas, morfologiniai ir kokybiniai rodikliai

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4