ISSN 1392-0200
|
2007 m. Nr. 3
Lesalų papildo „Jodis“ įtaka vištų kiaušinių
morfologiniams ir kokybiniams rodikliams
Rasa Bobinienė,
Diana Gudavičiūtė,
Inga Kepalienė
Apie sveiką mitybą, vitaminų ir mikroelementų reikšmę žmogaus sveikatai šiandien kalbama ypač daug. Paklausūs yra ekologiški ir sveikatai naudingi maisto produktai, kurių sudėtyje aptinkama biologiškai aktyvių medžiagų. Pasaulyje atliekami tyrimai bei kuriami nauji metodai, skirti pagerinti kiaušinių kokybinius rodiklius ir maistinę vertę. Lietuvoje vykdomi eksperimentai siekiant mikroelementu jodu pagerinti paukštienos produktų sudėtį. Atlikus tyrimus nustatyta, kad dėl didesnio jodo kiekio vištų dedeklių lesaluose („Jodis“, 4 mg J/kg lesalų) sumažėjo kiaušinio svoris, trynio ir baltymo svoris, lukšto svoris ir storis, Haugh vienetai, palyginti su kontroline grupe (1 mg KJ/kg lesalų). Bendrasis jodo kiekis (4 mg J/kg lesalų) dėl papildo „Jodis“ įtakos vištų dedeklių kiaušiniuose padidėjo 11,4 μg/100 g produkto, arba 196, 55%. Kiaušiniai su didesniu jodo kiekiu gali būti pateikti vartotojui kaip funkcionalus maistas.
Raktažodžiai: vištų kiaušiniai, jodas, morfologiniai ir kokybiniai rodikliai
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |