ISSN 1392-0200
|
2009 m. Nr. 1-2
Dumplūnių (Physalis L.) rūšių biologinių savybių ir cheminės sudėties palyginimas
Aurelija PAULAUSKIENĖ, Audronė ŽEBRAUSKIENĖ, Pavelas DUCHOVSKIS, Giedrė SAMUOLIENĖ, Živilė TARASEVIČIENĖ
2007–2008 m. LŽŪU augintos dviejų rūšių dumplūnės Physalis L. – Physalis peruviana L. ir Physalis pubescens L. Cheminės sudėties tyrimai atlikti LŽŪU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje bei LSDI Augalų fiziologijos laboratorijoje. Tirtos jų biologinės savybės, derlingumas. Dumplūnių augimas, derlius bei vidutinė vaisiaus masė priklausė nuo dumplūnių rūšies. Physalis pubescens L. bendras derlius ir vidutinė vaisiaus masė buvo didesnė. Įvertinta dumplūnių vaisių cheminė sudėtis – sausųjų, tirpių sausųjų medžiagų, askorbo rūgšties, žaliosios ląstelienos ir sacharidų kiekiai. Nustatyta, kad sausųjų medžiagų ir askorbo rūgšties daugiau sukaupė rugpjūtį nuskinti sunokę vaisiai. Patikimai didžiausi šių junginių kiekiai buvo Physalis peruviana L. vaisiuose – 16,73 % sausųjų medžiagų ir 256,6 mg kg–1 askorbo rūgšties. Daugiau tirpių sausųjų medžiagų sukaupė rugsėjį surinkti vaisiai. Didžiausi kiekiai – 10,13 % – nustatyti taip pat Physalis peruviana L. vaisiuose. Spalį surinktuose vaisiuose visų šių junginių kiekiai buvo mažiausi. Didesnius vidutinius žaliosios ląstelienos kiekius sukaupė Physalis pubescens L. vaisiai – 2,98 %. Bendrasis sacharidų kiekis abiejų rūšių dumplūnių vaisiuose buvo panašus. Daugiau fruktozės ir maltozės nustatyta Physalis pubescens L. vaisiuose – atitinkamai 0,84 ir 0,07 %, daugiau gliukozės ir sacharozės – Physalis peruviana L. vaisiuose – atitinkamai 0,78 ir 0,31 %.
Raktažodžiai: Physalis peruviana L., Physalis pubescens L., vaisiai, produktyvumas, cheminė sudėtis
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |