ISSN 1392-0200
|
2010 m. Nr. 3-4
Kiaušinių maistinė vertė ir jos reikšmė žmonių mityboje
Romas GRUŽAUSKAS, Leonardas LUKOŠEVIČIUS, Agila SEMAŠKAITĖ, Asta RACEVIČIŪTĖ-STUPELIENĖ, Virginija JARULĖ, Vytautas SEMAŠKA
Kiaušinis yra svarbus maisto produktas, kurio maistinė vertė gali turėti įtakos žmogaus sveikatai. 2007 m. atlikti suaugusių Lietuvos gyventojų gyvensenos tyrimai parodė, kad gyvename ženkliai trumpiau nei Vakarų Europos gyventojai, o mirtingumas 1,5–2 kartus didesnis nei kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse. Daugelį mirties priežasčių sudaro širdies ir kraujagyslių ligos, antroje vietoje – navikinės ligos, trečioje – išorinės priežastys. Lietuvos gyventojų sveikatos demografiniai rodikliai ir vyraujanti nesveika mityba, skatinanti laisvaradikalinių ligų formavimąsi, rodo, kad būtina ieškoti būdų pagerinti dažniausiai vartojamų produktų kokybę. Kiaušinio kokybę galima keisti genetiniais veiksniais, lesalų sudėtimi, vištų laikymo formomis. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti kiaušinių suvartojimo tendencijas, išnagrinėti kiaušinių maisto medžiagų sudėtį ir jų svarbą žmonių sveikatai bei numatyti priemones, skirtas funkcionaliųjų kiaušinių kūrimui. Straipsnyje pateikta informacija apie mokslinių tyrimų rezultatus Lietuvoje ir kitose šalyse.
Raktažodžiai: kiaušinis, maistinė vertė, funkcionalusis maistas
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |