 ISSN 1392-0200
|
2003 m. Nr. 4
 Skirtingais metodais nustatytų pagrindinių dirvožemio agrocheminių savybių palyginamieji tyrimai
Jonas Mažvila, Mečislovas Vaičys, Zigmas Vaišvila
Ilgą laiką pagal pH KCl dydį buvo nustatomas kalkinimo reikalingumas bei kalkių
normos rūgštiems dirvožemiams neutralizuoti. Tačiau, anksčiau in-tensyviai
kalkintiems dirvožemiams rūgštėjant, vien pHKCl rodiklio nepakanka pakartotinio
kalkinimo būtinumui nustatyti. Todėl 2001–2002 m. iš skirtinguose šalies dirvožemio
rajonuose aprašytų 120 profilių, įvairių genetinių horizontų iki 1 m gylio ir iš
180 prakasų iki 60 cm gylio paimti dirvožemio ėminiai pHKCl, hidroliziniam (Kapeno metodu) ir mainų rūgštumui (1 N KCl – FAO
rekomenduojamu metodu), sorbuotų bazių sumai (Kapeno–Hilkovico metodu) ir mainų
katijonams – Ca2+, Mg2+, K+, Na+ (1 M amonio acetato ištraukoje – FAO rekomenduojamu
metodu) juose nustatyti bei skirtingais metodais (pagal hidrolizinį arba mainų
rūgštumą) dirvožemių pasotinimui bazėmis apskaičiuoti. Tyrimais nustatyta, kad panašaus
pHKCl dirvožemiuose, užimtuose žemės ūkio naudmenomis ir anksčiau
intensyviai kalkintuose, o dabar rūgštėjančiuose, mainų rūgštumas, kuris Vakarų
šalyse naudojamas dirvožemių pasotinimui bazėmis skaičiuoti, yra gerokai
(3,1–5,0 kartus) mažesnis, negu miškų dirvožemiuose. Tuo tarpu sorbuotų bazių
suma labai ir vidutiniškai rūgščiuose (pH 5,0 ir mažiau) žemės ūkio naudmenomis
užimtuose dirvožemiuose apie 2,1–3,2, o mažai rūgščiuose – apie 1,4–1,5 karto
didesnė, negu miškų dirvožemiuose. Įdomu tai, kad mainų ir
hidrolizinio rūgštumo dydžių skirtumai, esant beveik tiems patiems pHKCl , dar ryškesni.
Humusinguose dirvožemio sluoksniuose, kurių pHKCl 4,5 ir mažiau, mainų rūgštumas,
palyginti su hidroliziniu, miškų dirvožemiuose yra
4,7, o žemės ūkio naudmenų dirvožemiuose – 9,3 karto mažesnis. Kai dirvožemio
pH 4,6–5,0, šie skirtumai yra atitinkamai 7,7 karto ir 21 kartą mažesni, o sumažėjus
dirvožemio rūgštumui iki pH 5,1–5,5 – mainų rūgštumas, palyginti su
hidroliziniu, nustatytas atitinkamai 12,6 karto ir 53 kartus mažesnis. Panaši
tendencija ir gilesniuose dirvožemio sluoksniuose. Sorbuotų bazių suma,
nustatyta Kapeno–Hilkovico metodu (0,1 M HCl ištraukoje), humusingame dirvožemio
sluoksnyje buvo 1,1–1,26 karto didesnė, negu mainų katijonų suma, nustatant
Ca2+, Mg2+, K+, Na+ atskirai 1 M amonio acetato ištraukoje. Dirvožemio pasotinimas bazėmis,
skaičiuotas Kapeno–Hilkovico ir FAO metodais, labai skiriasi anksčiau
intensyviai kalkintuose, o dabar rūgštėjančiuose ariamuose plotuose ir mažiau –
miško dirvožemiuose.
Raktažodžiai: dirvožemis, agrocheminės savybės, dirvožemio rūgštumas, sorbuotų bazių suma, mainų katijonų suma
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |