ISSN 1392-0200
|
2004 m. Nr. 4
Alfa aminoazotas – cukrinių runkelių kokybės
rodiklis
Birutė Petkevičienė
Cukringumas negali būti
vienintelis cukrinių runkelių šakniavaisių kokybės rodiklis, nes nuo alfa amino
kiekio iki 67,0% gali priklausyti cukraus nuostolių dydis melasoje ir baltojo
cukraus kristalizacija. Per XX a. paskutinius 25 metus (1975–2000 m.) Europoje į
cukraus fabrikus priimtų cukrinių runkelių kokybė pagerėjo. Šių pokyčių pradžia
buvo 1970 metai, kai cukraus fabrikai pradėjo atsiskaityti su cukrinių runkelių
augintojais už superkamus cukrinius runkelius pagal tris kriterijus: šakniavaisių
derlių, cukringumą ir alfa aminoazoto kiekį šakniavaisiuose. Pagal mokslininkų
rekomendacijas, cukrinių runkelių augintojai pakeitė kai kuriuos cukrinių
runkelių auginimo technologijos elementus: sumažino tręšimo normas.
Selekcininkai išvedė naujas cukrinių runkelių veisles, kurios turi geresnes
technologines savybes. Dėl visų šių permainų cukrinių runkelių šakniavaisiuose
alfa aminoazoto sumažėjo nuo 35,2 iki 18,3 mg 100 g–1 šakniavaisio
svorio, o cukringumas padidėjo nuo 15,0 iki 17,0%. Lietuvoje užauginamų cukrinių
runkelių šakniavaisių kokybė yra prasta, palyginus su Europos Sąjungos (ES) šalyse
auginamų cukrinių runkelių kokybe. Konkuruoti ES cukraus rinkoje įmanoma tik užauginus
kokybišką cukrinių runkelių derlių. Jau 2003 m. AB „Danisco Sugar Kėdainiai“
cukraus fabrike panaudota europietiška cukrinių runkelių kokybės analizavimo
linija, kurioje cukrinių runkelių šakniavaisių kokybė bus nustatoma, kaip ir
Europos Sąjungoje. Todėl labai svarbu apibendrinti atliktus alfa aminoazoto
tyrimų duomenis, kad būtų galima nustatyti kokybiškų cukrinių runkelių šakniavaisių
užauginimo Lietuvoje galimybes. Nuo 1990 m. Lietuvos žemdirbystės instituto
Rumokų bandymų stotyje ir buvusioje Panevėžio cukraus fabriko probleminėje
laboratorijoje, o kiek vėliau Dotnuvoje ir LŽI Agrocheminių tyrimų centre buvo
pradėti alfa aminoazoto cukrinių runkelių šakniavaisiuose tyrimai. LŽI Rumokų
bandymų stotyje atliktų tyrinų duomenimis, azoto trąšos alfa aminoazoto kiekį
cukrinių runkelių šakniavaisiuose gali padidinti nuo 38,9 iki 156 mg 100 g–1 cukraus. Jo stiprią
priklausomybę (r = 0,93) nuo azoto trąšų aprašo lygtis Y =
32,26–0,45x. Nuo cukrinių runkelių veislių biologinių savybių alfa
aminoazoto kiekis jų šakniavaisiuose gali padidėti nuo 70,5 iki 147,7 mg 100 g–1 cukraus.
Augintojams reikėtų pasirinkti cukrinių runkelių veisles, kurios savo šakniavaisiuose
sukaupia mažesnį alfa aminoazoto kiekį, nei 90 mg 100 g–1 cukraus. Būtina,
kad veislė pasižymėtų geromis technologinėmis savybėmis, nes tai yra viena
ekonomiškiausių priemonių cukraus pramonės žaliavos kokybei pagerinti. Cukrinių
runkelių perdirbimas į kokybišką cukrų, kuris pajėgtų konkuruoti Europos Sąjungos
rinkoje, daug priklausys nuo efektyvaus technologinio proceso ir išaugintos žaliavos
(cukrinių runkelių šakniavaisių) kokybės.
Raktažodžiai: cukriniai runkeliai, alfa amino azotas , tręšimas azotu, veislės
|
Numeriai:
2012 - T.19 Nr.12011 - T.18 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42010 - T.17 Nr.1-2, Nr.3-42009 - T.16 Nr.1-2, Nr.3-42008 - T.15 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42007 - T.14 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas2006 Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.42005 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42004 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42003 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42002 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.42001 Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4 |