Lietuvos mokslų akademijos Leidybos skyrius
    Tel. +370 5 2626851, +370 5 2613620 El. paštas leidyba@lma.lt
Žemės ūkio mokslai / Agricultural Sciences

ISSN 1392-0200


2006 m. Nr. 4

Cukrinių runkelių griežinių, kukurūzų tarkių bei jų mišinių, silosuotų laboratorinėmis sąlygomis, cheminė sudėtis ir maistingumas
Saulius Bliznikas, Vytautas Tarvydas, Virginijus Uchockis

Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) Gyvulininkystės instituto Chemijos laboratorijoje 2004–2005 m. laboratorinėmis sąlygomis buvo silosuojami cukrinių runkelių griežiniai, kukurūzų tarkiai bei jų mišiniai. Silosavimui buvo pasirinkti trys mišinių variantai (cukrinių runkelių griežinių: kukurūzų tarkių santykis pagal svorį): 90:10, 75:25, 50:50. Praėjus 45 dienoms nuo silosavimo pradžios buvo tiriami silosuotų griežinių, tarkių bei jų mišinių cheminė sudėtis, maistingumas bei kokybė.
Kukurūzų tarkių priedas prie cukrinių runkelių griežinių turėjo teigiamos įtakos šių mišinių siloso maistingumui ir fermentacijai. Didinant kukurūzų tarkių dalį silosuojamuose mišiniuose nuo 10 iki 50%, šių mišinių silose sausosios medžiagos (SM) kiekis padidėjo nuo 22,7 iki 25,8%, žaliųjų baltymų kiekis SM padidėjo nuo 13,0 iki 19,5%, žaliųjų riebalų nuo 1,6 iki 9,1%, o neazotinių ekstrakcinių medžiagų (NEM) sumažėjo nuo 57,7 iki 48,3%, žaliųjų pelenų – nuo 10,1 iki 6,0%. Tokie maisto medžiagų santykio pokyčiai lėmė ir didėjančią atitinkamo mišinio energinę vertę: 1 kg SM apykaitos energijos kiekis padidėjo nuo 11,2 iki 12,6 MJ. Šiais tyrimais nustatyta, kad nesilaikant rekomenduojamos cukrinių runkelių griežinių silosavimo technologijos, t. y. silosuojant juos atvėsintus, gaunamas prastos kokybės silosas: jo pH tesiekia 4,36, sviesto rūgštis sudaro net 38,20% bendro organinių rūgščių kiekio. Į cukrinių runkelių griežinius įmaišius pagal svorį 10% kukurūzų tarkių, pagerėjo tokio mišinio siloso kokybės rodikliai: sviesto rūgšties dalis silose sumažėjo vidutiniškai iki 1,36%, pieno rūgšties dalis išaugo iki 35,04%, siloso pH nukrito iki 4,27. Kukurūzų tarkių dalį mišinyje padidinus iki 25%, suminis organinių rūgščių kiekis silose padidėjo iki 0,64%, pieno rūgšties dalis padidėjo iki 42,44%, silosuoto mišinio pH nukrito iki 4,13. Sviesto rūgštis sudarė 0,93% viso rūgščių kiekio. Patys geriausi rezultatai gauti kukurūzų tarkių dalį mišinyje padidinus iki 50%. Pieno rūgšties dalis tirtuose siloso mėginiuose pakilo vidutiniškai iki 83,09%. Mišinio pH nukrito iki 3,9. Šios sudėties mėginiuose sviesto rūgšties nenustatyta.

Raktažodžiai: cukrinių runkelių griežiniai, kukurūzų tarkiai, siloso kokybė ir maistingumas

Numeriai:

2012 - T.19
Nr.1

2011 - T.18
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2010 - T.17
Nr.1-2, Nr.3-4

2009 - T.16
Nr.1-2, Nr.3-4

2008 - T.15
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2007 - T.14
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4, Nr.Priedas

2006
Nr.1, Nr.1.Priedas, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2005
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2004
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2003
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2002
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4

2001
Nr.1, Nr.2, Nr.3, Nr.4